In de tweede van deze driedelige serie beantwoordt Diggy Dex ingestuurde vragen van belangstellenden. Heb je ook vijf vragen voor Dex? Mail dan naar info@diggydex.nl , stel je vraag en zie deze beantwoord in het laatste deel van deze serie. In het eerste gedeelte kon je lezen hoe Koen Jansen zichzelf interviewt.

Vraag van Maarten: Op welk nummer ben je het meest trots?

Ik heb niet 1 specifieke favoriet, wel een aantal voorkeuren. Zelf zou ik op dit moment in willekeurige volgorde de volgende vijf nummers opnoemen: Vier Woorden, Ideale Schoonzoon, Dezelfde Spijt, Slaap Lekker (Fantastig Toch) en Sterren Tellen (Live @ Giel). Dat is wellicht morgen weer anders. Daarbij wil ik vermelden dat ik ook nummers heb waarvan ik achteraf vind dat ze beter niet uitgebracht hadden kunnen worden. Maar dat schaar ik dan maar in een bui van optimisme onder de categorie ‘groei’. Oude liedjes luister ik trouwens niet zo snel meer terug, omdat je ze in het proces vaak al meer dan duizend keer beluisterd heb en ze vaak ook nog live doet.

Vraag van Paul: Ik ben groot liefhebber van DJ’ing/Turntablism en ben een paar keer naar een optreden van je geweest en was daar zeer onder de indruk van DJ DNS. Hoe lang werk je al met hem tijdens je live shows?

Ik zal het tegen hem zeggen bij deze! Ik werk al een jaar of acht samen met DNS. Wij zaten destijds bij hetzelfde boekingskantoor en via die weg hebben we elkaar beter leren kennen en is hij sinds 2007 vast onderdeel van de live-show. Buiten dat we samen op het podium staan is het een hele goede vriend van me, die ik ken van haver tot gort door alle uren die we samen bij elkaar in de auto hebben gezeten op weg naar een optreden. Ik ben zelf ook groot voorstander van een betrokken rol van een DJ in een live-show, wat verder gaat dan alleen op ‘Play’ drukken. DNS vind ik 1 van de beste allround DJ’s van Nederland die al meer dan twintig jaar bezig is. Hij is dan ook al oud, dat wel : )

Vraag van Jordy: Je brengt je muziek uit via je eigen label, We Want More Music. Heb je nog plannen om daar andere artiesten op uit te brengen in de toekomst?

Voorlopig ben ik dat nog niet van plan. Ik ben al vrij druk met mijn eigen ding en weet uit ervaring dat een artiest ‘in de markt’ zetten tijd en energie kost en natuurlijk ook geld. Hoe dat verder in de toekomst zal lopen, weet ik eerlijk gezegd nog niet. Ik ‘adviseer’ sommige mensen om me heen wel eens wat betreft keuzes en aanpak als artiest en deel mijn ervaringen graag. Echter, voorlopig hou ik de focus erg op mijn eigen dingen en het zelf uitbrengen hiervan. Ik vind de ‘zakelijke’ kant van de muziek wel erg interessant. Ik lees daar veel over en probeer up to date te blijven op dat vlak. Aan de ene kant omdat ik dat gewoon leuk vind en aan de andere kant om als artiest en muziekuitgever je moet proberen zo professioneel mogelijk te zijn. Als er zich een kans voordoet om inkomsten te genereren via bijvoorbeeld streamingdiensten, dan moet je die kans aangrijpen. Ik zie nog steeds artiesten om me heen die zich nog steeds niet bij Buma/Stemra hebben aangemeld. Dat snap ik niet. Er ligt geld op jou te wachten waar je voor hebt gewerkt en dan haal je het niet op!

Vraag van Madeleine: Je rapt op je laatste album best vaak over je zoontje en de twijfels over het ouderschap. Heeft het vaderschap je beïnvloed als rapper?

Jazeker. De ‘rapper’ verschilt niet veel van de mens denk ik en als mens heeft dat me zeker beïnvloed. Ten eerste is het natuurlijk niet onder woorden te brengen hoeveel liefde je kan voelen voor iemand. Dat is punt een. Het tweede punt, en daar heb ik wel even aan moeten wennen, is de verantwoordelijkheid. Daarmee bedoel ik ook het stuk vrijheid wat je minder hebt als je een kind hebt. Ik hecht veel waarde aan mijn vrijheid dus dat vond en vind ik soms nog wel eens moeilijk. Maar als je daar duidelijk over bent (dat heb ik wel geleerd) kan dat gelukkig. Het cliché wil natuurlijk dat andere dingen onbelangrijker worden als je een kind hebt. Dat is waar. Zaken als geld, carrière etc. worden toch in een ander perspectief gezet zodra je kijkt in de ogen van je kind. Dus om de vraag te beantwoorden. Ja!

Vraag van Kaya: Wat zijn je plannen voor 2015?

In 2015 verschijnt er in het voorjaar de EP ‘Werk Hard Speel Hard’ met Reazun (Ben Hartman). We zitten bij dezelfde boeker (Mojo) en konden het altijd al goed met elkaar vinden. Op een gegeven moment had de boeker het plan opgevat om eens samen een tourtje te doen in 2015. Dat vonden wij zo’n idee dat we besloten hebben om daar gelijk een EP aan te koppelen die in Maart verschijnt. We hebben al wat tracks af en de vibe is goed. Dus in ieder geval staat dat te gebeuren. Verder ben ik eigenlijk altijd bezig met nieuwe shit, dus dat loopt altijd wel door. Verder hoop ik in 2015 op wereldniveau dat iedereen een cursus mindfullness gaat doen. Dat zou een hoop ellende en frustratie schelen.